Tytuł: Kuchnia w stylu wolnym
Tytuł oryginału: The Free Range Cook
Wydawnictwo: Publicat
Liczba stron: 320
Rok wydania: 2012
Stosik: 12/2012
Jeżeli jesteście miłośnikami gotowania to zapewne znacie Annabel Langbein, gwiazdę programu kulinarnego emitowanego na kanale Kuchnia +. Oprócz pokazywania zapewne pysznych potraw na wizji, zajmuje się pisaniem książek. Wydała 19 książek kucharskich, które zdobyły wiele międzynarodowych nagród, a "Kuchnia w stylu wolnym" została uhonorowana najważniejszym trofeum w świecie publikacji kulinarnych - Gourmand World Cookbook Award. Książki Annabel przetłumaczono na wiele języków i sprzedały się w liczbie ponad dwóch milionów egzemplarzy w całej Europie, Ameryce Północnej i Australii.
Autorka pokazuje jak w łatwy, naturalny sposób przyrządzić rewelacyjne dania z najświeższych produktów sezonowych, a swe pomysły na potrawy czerpie z wycieczek po przydomowym ogrodzie.
Książka podzielona jest na kilka działów: Z pieca, Z ogrodu, Z farmy, Z jeziora i morza, Ze spiżarni i Z sadu - możecie się domyślić, że ich tytuły oznaczają, skąd możemy wziąć składniki potrzebne do przygotowania potraw. W każdej części autorka pisze kilka słów wstępu od siebie i opowiada między innymi historie ze swojego dzieciństwa, a nawet z młodzieńczych lat jej męża. Dzięki temu możemy ją lepiej poznać i zdać sobie sprawę, że nie jest to tylko bogata osoba z telewizji, ale także kobieta, która posiada pasje i wspomnienia, czyli, że jest taka, jak każdy z nas.
Każdy przepis jest szczegółowo objaśniony: mamy tu krótki wstęp, długość przygotowywania, ilość potrawy, która wychodzi z liczby podanych składników, dodatki z którymi możemy podać posiłek oraz przystępne objaśnienie, jak wykonać danie.
"Jeden prosty składnik, na przykład przyprawa czy owoc, może stworzyć zupełnie nowy smak."
"Gotowanie w domu sprawia, że czujemy bliższą więź z przyjaciółmi, rodziną i naturą, a poza tym rozwijamy własną kreatywność."
W książce kucharskiej nie powinno zabraknąć fotografii potraw. Tutaj zachęcają nas do jej przygotowania, nawet z pozoru paskudne danie wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że fotografowie bardzo się postarali, aby nadać daniom, tego czegoś, co sprawia, że zjadamy ją oczami. Nie brak tu również zdjęć autorki podczas wykonywania różnych codziennych czynności takich jak praca w ogródku czy zagniatanie ciasta na chleb.
Autorka sprawia wrażenie osoby inteligentnej, która wie, o czym pisze dzięki czemu język jest bardzo przystępny i zrozumiały dla każdego. Czytając tę książkę czuje się, że ma się do czynienia z zawodowcem.
Najciekawsze moim zdaniem potrawy to: chleb dla zajętych (muszę wypróbować), ziemniaki zapiekane z serem gruyere i czosnkiem (pycha, choć robiłam ze zwykłym serem żółtym), pieczony kurczak z trawą cytrynową i chilli, lody z pistacjami i malinami, lody podwójnie czekoladowe, eklerki z kremem kawowym, blok czekoladowo-żurawinowy, leciutkie ciasto truskawkowe, kruszonka z rabarbarem i malinami, kruszonka z jogurtem i jagodami mmmmm... pycha!
"Wszyscy pragniemy żyć i odżywiać się zdrowo."
Książka została przepięknie wykonana i idealnie nadaje się na prezent dla miłośników gotowania i nie tylko, każdy będzie umiał wykonać choć kilka potraw. Nie posiadam w swojej kolekcji zbyt wiele książek kulinarnych, ale uważam, że ta spełnia wszystkie swoje funkcje. Dlatego, jeśli jesteście znudzeni ciągłym jedzeniem tego samego, wypróbujcie przepisy z Kuchni w stylu wolnym, a na pewno wasza kuchnia nabierze wyrazu i smaku.
Moja ocena: 10/10
Za książkę serdecznie dziękuję
Zostałaś wyróżniona w Versatile Blogger, zapraszam po szczegóły na bloga :)
OdpowiedzUsuńJakoś nie mam ochoty na tę książkę. Trochę szkoda mi na nią czasu.
OdpowiedzUsuńLubię jeść, lubię też książki kucharskie :) Koniecznie muszę się z tą zapoznać :D
OdpowiedzUsuń